Blog

20-02-2021 

Suikertaks

Created with Sketch.

Suikertaks?

 

Een gezonde leefstijl is tegenwoordig superhip! Sinds de Corona pandemie ligt die gezonde leefstijl en het daaruit voortvloeiende gezonde(re) gewicht, onder een vergrootglas. Het belang van een gezond gewicht kan cruciaal blijken bij een Corona-infectie en de beelden van te zware, naar lucht happende patiënten op de IC’s doet dit besef nog meer groeien. 

 

De vraag is alleen wat er met alle goede intenties zal gebeuren als Nederland straks is gevaccineerd en de angst voor de IC langzaam wegebt.. Want overgewicht brengt natuurlijk veel meer risico’s met zich mee dan alleen de gang naar de IC bij een te hoog vetpercentage in combinatie met een Corona-infectie. Diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of gewrichtsklachten zijn slechts enkele ziektebeelden die prijken op de risicolijstjes. Het is dus van belang dat we aandacht blijven schenken aan het belang van een gezond gewicht, ook na deze pandemie.

 

In navolging daarvan zouden beleidsmatige keuzes helpen op dit gebied. De suikertaks, een belasting op producten met veel suiker, is hier een voorbeeld van. De vraag is waarom we daar in Nederland zo lang mee wachten. In tal van andere landen om ons heen, waaronder Frankrijk, België en Spanje, is deze suikertaks reeds ingevoerd. In Groot-Brittannië heeft deze maatregel ervoor gezorgd dat fabrikanten minder suiker toevoegen om zo’n taks te vermijden: Fantastisch! Ook de WereldGezondheidsOrganisatie is groot voorstander. 

 

Het zelfregulerende vermogen van de suikerindustrie om minder suiker in hun producten te stoppen blijkt, ondanks alle goede intenties ten spijt, erg zwak en niet bepaald baanbrekend. En kwalijk kun je het ze niet nemen. Je bent als fabrikant een dief van je eigen portemonnee als je minder suiker in je producten stopt, want de concurrent blijft het immers wel doen. 

 

Ténzij de overheid hier instapt en voor de hele voedselindustrie een grens trekt. Wat mij betreft past deze maatregel prima in het rijtje van maatregelen die de overheid reeds nam om de gezondheid van zijn burgers te vergroten. We kennen de reclamecode om populaire kinderhelden zoals Dora of Spongebob niet meer op voedingsverpakkingen voor kinderen af te beelden, alcoholreclames pas na de 21:00 toe te staan of het rookverbod in openbare ruimtes. Ik zie niet in waarom we deze lijn niet zouden doortrekken. 

 

Opdat we na Corona de pandemie van overgewicht een halt toe roepen.

27-02-2021

Stigma

Created with Sketch.

Stigma

 

Het zal geen nieuws zijn dat overgewicht vaak wordt veroorzaakt door een te hoge energie-inname. Ofwel, een teveel aan voedsel of suikerhoudende dranken. Echter, de gedachte dat overgewicht simpel op te lossen is door het doen van een rekensommetje van calorieën is te kort door de bocht en niet meer van deze tijd. 

 

Als het zo simpel was, zou niet meer dan de helft (!) van de Nederlanders inmiddels kampen met dit probleem. De Zeeuwen lopen aardig in de pas met dit landelijk gemiddelde, iets meer dan de helt is te zwaar. We worden met zijn allen steeds zwaarder, een proces dat al decennia aan de gang is. Zo had in 1990 ‘nog maar’ 1 op de 3 Nederlanders matig of ernstig overgewicht. 

Tijd voor een trendbreuk zou ik zeggen!

 

Laten we eens beginnen met een ander uitgangspunt. Een visie vanuit compassie en respect, zónder het stigma op overgewicht te vergroten of in stand te houden. 

Want het is juist dit brandmerken dat weleens onderdeel zou kunnen zijn van ‘ons’ probleem van overgewicht. Het beïnvloedt hoe mensen zichzelf zien en weerhoudt ze de gezonde dosis zelfvertrouwen op te bouwen die zo hard nodig is bij het proces van afvallen. 

 

Veel mensen met wat kilo’s teveel worstelen hier al erg lang mee.  Ze hebben vaak al verschillende diëten geprobeerd die ze niet hebben gebracht waar ze wilden zijn. Hoeveel vertrouwen heb je dan nog in een goede afloop? Het vertrouwen in een goede uitkomst zakt bij elke mislukte poging. Wat dan in ieder geval niet helpt is publiek dat blijft roepen dat het toch niet zo moeilijk kan zijn en ongevraagd met adviezen komen aanzetten. Kwestie van calorietjes tellen..Niet dan? 

 

Ik ben ervan overtuigd dat een flink deel van de mensen met overgewicht veel kennis heeft van gezonde voeding, diëten en bewegen. En calorieën tellen is voor hen een eitje, ze weten precies hoeveel calorieën een bruine boterham, een Mars of een wortel bevatten. En toch lukt het ze niet hun doelen te bereiken. Dit is een signaal dat de winst bij deze groep is te bereiken op het gebied van mindset. En wat dan helpt is een publiek dat naast ze staat in plaats van tegenover ze. Een publiek dat inziet dat een gewichtsprobleem zoveel meer is dan dat simpele rekensommetje van calorieën, want dat station zijn zij echt allang gepasseerd. De oorzaken van overgewicht zijn vaak zoveel complexer en zodra we dat erkennen en daarvoor open staan als maatschappij zijn we pas oplossingsgericht bezig. 

 

 

 

06-03-2021

Macht der gewoonte

Created with Sketch.

Macht der gewoonte

 

Verandering van gewoontes is een makkelijke manier om ongemerkt wat gewicht te verliezen. Over veel dingen die je doet denk je niet na. Je doet ze gedachteloos, waardoor ze eigenlijk niet echt moeite meer kosten. Denk aan tanden poetsen, de tafel afruimen na een maaltijd of een pyjama aantrekken als het tijd is om naar bed te gaan. 

 

Ook op het gebied van leefstijl zijn zulke gewoontes goed te ontwikkelen. Een gewoonte zou bijvoorbeeld kunnen zijn om ’s avonds na de avondmaaltijd niets meer te eten. Als het je gewoonte was om ’s avonds laat nog een pak toastjes of zak chips open te trekken, dan zal deze nieuwe gewoonte in het begin echt wel iets van je vragen. Je maag begint te knorren en vraagt om de vulling die het gewend is op dat tijdstip, ook al heeft je lichaam die extra energie niet nodig, je hebt immers een goede avondmaaltijd gehad.

Een ander voorbeeld van een gezonde gewoonte is om ’s avonds na de avondmaaltijd standaard een rondje te wandelen of fietsen, waar je eerst de gewoonte had om op dat tijdstip op de bank te ploffen en tv te kijken. 

De voorbeelden van gezonde leefstijlgewoontes zijn eindeloos. Van belang is dat het een handeling is die je niet tegenstaat. Blijf bij de keuze voor een nieuwe gewoonte dicht bij jezelf: wat past er bij mij? Ben je ’s avonds echt te uitgeput om nog een rondje te lopen? Zoek dan verder: Is tussen de middag wandelen dan misschien iets voor mij? 

 

Je nieuwe gewoonte begint dus met een bewuste keuze: wat wordt mijn nieuwe gewoonte? Maar mensen zijn gewoontedieren, besef dus vervolgens dat je hersenen minstens twee maanden nodig hebben om jouw bewuste keuze tot een gewoonte te maken. Tot die tijd ben je aangewezen op een keuze die je zelf elke keer bewust moet maken, tot je het moment bereikt dat je geholpen wordt door de macht der gewoonte. 

16-03-2021

Crash!

Created with Sketch.


De lente roept, het mooie weer is in aantocht! Tijd voor rokjes, topjes en bikini’s. Voor veel mensen een reden om op zoek te gaan naar manieren om nog snel, snel, snel wat kilo’s kwijt te raken. 

En hier gaat het vaak mis, want snel willen afvallen leidt wellicht op de korte termijn tot gewenste resultaten, op de lange termijn is dat meestal niet het geval. 

 

Vaak wordt een crashdieet gebruikt om snel die taille weer terug te krijgen. Er zijn verschillende crashdiëten zoals het Fruitdieet, het Ziekenhuisdieet of het Soepdieet. Maar zo’n dieet levert vaak niet meer dan 400 tot 800 kilocalorieën, terwijl een volwassen vrouw gemiddeld rond de 2000 kilocalorieën nodig heeft en een volwassen man rond de 2500 kilocalorieën.

Je verliest door een crashdieet misschien veel kilo’s in korte tijd. Helaas is dit vooral verlies van vocht. De glucosevoorraad (glycogeen) die in je lichaam is opgeslagen wordt aangesproken bij een crashdieet. Elke gram glycogeen in je lichaam kan zo’n 3 tot 4 gram water aan zich binden. Je zult met het verliezen van de glucosevoorraad dus ook veel vocht verliezen. Dit is de eerste dagen na aanvang van een crashdieet dan ook goed merkbaar. De kilo’s vliegen eraf, maar dit zijn dus wel ‘valse’ kilo’s. 

Bovendien mis je door een crashdieet essentiële voedingsstoffen en je lichaam zal belangrijk spierweefsel gaan afbreken. Iets dat je sowieso wilt vermijden, want spierweefsel is actiever dan vetweefsel en verbruikt meer energie in rust.

Ten slotte kan een crashdieet zorgen voor een verstoorde hormoonbalans. Hierdoor heb je de verloren kilo’s er na het dieet weer snel bij, met het risico op het klassieke jojo-effect waardoor je uiteindelijk steeds zwaarder wordt. 

 

De winst is dus vooral te halen uit bewustwording van een duurzaam gezond eetpatroon. Als je bij jezelf ongezonde eetgewoontes erkent en daar bewuster meer omgaat is er op de lange termijn meer winst te behalen. Iets minder energie binnen krijgen dan je lichaam nodig heeft, waardoor je geleidelijker gewicht zult verliezen. Een halve kilo gewichtsverlies per week is raadzaam om aan te houden. Hiermee zorg je goed voor je lichaam en krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen waarmee je je spiermassa behoudt. Gun jezelf dus gezond gewichtsverlies op de lange termijn, niet alleen deze zomer.

23-03-2021

Volhouden

Created with Sketch.



Het is een wijdverspreid misverstand dat afvallen een kwestie is van volhouden. In mijn beleving is volhouden juist het recept tot falen. Iets moeten volhouden impliceert dat er een einde is. Meestal een einde dat nabij is, want volhouden is per definitie zwaar. Denk aan een rondje hardlopen, het met gestrekte armen voor je uit een volle emmer omhoog houden of zo lang mogelijk je adem inhouden.

 

De kunst bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl is dus om een vorm te vinden die niet voelt als volhouden. De kern van dit principe is dat je dicht bij jezelf blijft. Kijk waar jouw interesses liggen en waar jij je prettig bij voelt.

 

Veel mensen besluiten bij goede voornemens dat ze het he-le-maal anders gaan doen om hun doelen te bereiken. Hardlopen, ook al hebben ze er een hekel aan. Een koolhydraatvrij of koolhydraatarm dieet, ook al houden zo van een boterham. 

Er komt een moment dat het volhouden van al die nieuwe gewoontes tegen gaat staan. Waar ze fanatiek begonnen met 3 keer per week hardlopen, gaan ze tegenwoordig nog maar mondjesmaat. En ze komen erachter dat ze dat broodje niet kunnen en willen missen. 

 

De gedachte dat je jezelf moet kwellen om af te vallen is hardnekkig. Ga op zoek naar veranderingen die je passen. Als je niet van hardlopen houdt, neem je dat dan niet voor. En als je weet dat je ontzettend van brood houdt, ga dan niet al je koolhydraten uit je menu schrappen. Kijk waar wél winst is te behalen voor je. Plan een dagelijks fietsrondje in als je van fietsen houd of vervang wit brood voor volkoren als het je qua smaak niet veel uitmaakt. De voorbeelden zijn eindeloos en erg persoonlijk.  

Van belang is dat het veranderingen zijn waar je zelf achter staat omdat je ervan overtuigd bent dat je ze een leven lang kunt doen, zónder dat je het idee hebt dat je tegen jezelf aan het vechten bent door iets vol te houden wat niet bij je past. 

 

 

12-04-2021

De doodlopende weg van schuldgevoel

Created with Sketch.


Schuldgevoel

Iedereen die weleens een poging deed om af te vallen kent het schuldgevoel waarschijnlijk. ‘Ik nam mezelf zó voor om het dit keer anders aan te pakken’. ‘Ik wil toch zo graag dat gezondere gewicht? Waarom heb ik dan toch (weer) meer gegeten dan ik wilde?’.

 

Je voelt je een slappeling, iemand zonder ruggengraat of ook maar een greintje discipline. Dit gevoel van schuld is er vaak, maar is vrij nutteloos.

Als je meer hebt gegeten dan je je misschien van te voren had voorgenomen kun je daarna door twee mentale deuren lopen, twee keuzes die je kunt maken.

Deur 1 zal je leiden naar een grijze, grauwe kamer van schuldgevoelens. Hier zal je rondjes blijven lopen en blijven herhalen dat je iemand bent zonder ruggengraat, dat je een veelvraat bent en niet kunt volhouden. Je wilde toch zo graag afvallen?

Als je kiest voor deze deur zal het je niet veel brengen, integendeel. Het zal je gevoel van eigenwaarde doen kelderen, je zelfvertrouwen zal een nieuw dieptepunt bereiken en er zal weinig opbouwends plaatsvinden.

 

Er is een tweede optie: deur 2. Als je deze deur kiest zal je terecht komen in een lange gang. Het is er licht en het is er aangenaam warm. Hoewel het onbekend is waar de gang je heen brengt, is het een plek waar je doorheen kan wandelen en waar er ruimte is voor zelfreflectie. Je voelt ruimte om naast jezelf te gaan staan en te leren van het moment waarop je meer at dan je wilde. Wat wilde je dat het eten voor je deed? Hoe voelde je je toen je teveel at? Hoe zou je het een volgende keer kunnen aanpakken als je merkt dat die emoties weer de kop op steken?

 

Als je kiest voor deur 2 weet je niet waar je heen gaat, maar je staat open voor ontwikkeling vanuit zelfliefde. Gun jezelf deze ruimte, dit proces. Omdat je alleen kan groeien door jezelf te willen leren begrijpen. En door te accepteren dat als je iets wilt leren, je soms zult vallen. En als je daar dan ligt nadat je bent gevallen, besef dan dat je een keuze kunt maken voor de manier waarop je jezelf wilt benaderen. Kies je voor de kamer van zelfkastijding die je uiteindelijk nergens zal brengen? De grijze, grauwe ruimte waarin je blijft herhalen wat een slappeling en stomkop je bent dat je wéér bent gevallen? Of kies je voor het pad van zelfliefde, waarbij je na je val opstaat, achterom kijkt om te zien wat het was waarover je struikelde en het als een mogelijkheid aanpakt om te leren. En een mogelijkheid om jezelf op een liefdevolle manier te benaderen. 


 

02-06-2021

Vakantiekilo's vermijden (of niet!)

Created with Sketch.


Vakantiekilo's vermijden (of niet!)

Voor veel mensen komt de zomervakantie er weer aan. En of je nu weg gaat of niet, vakantie gaat vaak gepaard met veel en lekker (uit) eten, ijsjes en witte stokbroodjes of croissantjes met jam bij het ontbijt. 

Als je met jezelf de afspraak maakt dat je in de vakantie niet let op je voeding, dan is er niemand die jou hierin kan tegenhouden. De consequentie is waarschijnlijk dat je dan met een paar extra vakantiekilo’s terug komt.

Dit is niet erg, als je er vervolgens ook de verantwoordelijkheid voor neemt en staat voor je keuze. Ja, je hebt een fijne vakantie gehad en de teugels laten vieren. En ja, nu ben je zwaarder dan je wilt. Schuld- of spijtgevoelens mogen direct de prullenbak in.

 

Op het moment dat je beslist verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat je bent aangekomen, impliceert dit dat het verliezen van dit extra gewicht óók onder jouw verantwoordelijkheid valt. En ook dat jij degene bent die hier over gaat, jij staat aan het roer. Zoals je voor de vakantie de bewuste keuze maakte om aan te komen, zo kun je ook nu de bewuste keuze maken om dat gewicht weer te verliezen.

 

Als je er alleen maar op hoopt dat je die extra kilo’s weer kwijt zult raken lijkt het alsof je hierin zelf geen rol hebt; alsof jij hierin niets te kiezen hebt en hierin geen partij bent.

Op het moment dat je verantwoording neemt voor de extra kilo’s, kun je ook de verantwoordelijkheid nemen voor het verliezen ervan. Jij alleen bent de autoriteit over jouw leven, jouw lichaam en jouw gedachtes. 

 

Je kunt er, voor je op vakantie gaat, ook voor kiezen om vakantie te vieren met lekker eten, maar om het aantal vakantiekilo’s beperkt te houden. 

Het kan helpen om jezelf wat handvatten te geven op vakantie als er geen ritme en regelmaat meer zit in je eet en drink-patroon.

Deze afspraken met jezelf zijn persoonlijk en je moet er achter staan. Het feit dat je vakantie hebt wil niet zeggen dat je jezelf geen doelen mag stellen. 

Besef jezelf dat je je keuze ook in de vakantie kan wijzigen. Als je jezelf hebt voorgenomen geen vakantiekilo's te willen en dus met jezelf afspraken hebt gemaakt, ben je vrij om die keuze in je vakantie aan te passen. Doe dit dan bewust en neem er verantwoordelijkheid voor. Het overkomt je niet, het is een keuze.  Maar ook andersom kan: als je hebt besloten om géén afspraken te maken en er volledig op los te leven, heb je de vrijheid om tijdens de vakantie nog anders te besluiten. 
Het belangrijkste is het besef dat je vrij bent om jouw keuze te maken, daar achter te staan en, jawel, je verantwoordelijkheid daarvoor te nemen.

In het geval je ervoor kiest om géén vakantiekilo's mee naar huis te willen nemen, zijn hier enkele tips die voor jou misschien werken. Bedenk voor jezelf wat bij jou past en probeer de afspraken met jezelf vorm te geven, maak ze je eigen. Als je er zelf achter staat hebben de afspraken met jezelf de meeste kans van slagen.

 

-       Heb je de mogelijkheid om zelf te koken? Bepaal vooraf hoe vaak je per week uit iets buiten de deur wilt eten. 

-       Verwen jezelf in de weekenden op vakantie met een lekker ontbijtje in plaats van iedere dag.

-       Je kunt besluiten per dag minimaal 1 sportieve activiteit in te bouwen in je vakantie. Dit kan en mag heel laagdrempelig zijn. Een fietstochtje, een wandeling, een half uur actief zwemmen.

-       Zorg ervoor dat je altijd toegang hebt tot voldoend fruit of groente. Laat de afwezigheid van gezond voedsel geen reden zijn om aan te komen. Vrijwel overal heb je mogelijkheid om fruit of groente te kopen. Ook als je in een hotel of op de camping zit kun je voor voldoende fruit/groente zorgen.

-       Als je een dag op vakantie hebt dat het je niet gelukt is de afspraken met jezelf na te komen is dat niet erg, als je het einddoel maar niet vergeet: hoe wil ik terug komen van vakantie, wat is mijn keuze? Ieder moment is er een om de afspraken met jezelf weer na te gaan komen.

Fijne vakantie!

 

 

08-09-2021

Identiteit

Created with Sketch.


Wel of niet afvallen staat vaak in relatie tot gedachtes of aannames die je hebt, voornamelijk over jezelf. Wat voor iemand ben je eigenlijk? Je hebt allerlei ideeën over jezelf, bijvoorbeeld ‘Ik ben iemand die 5 kg verliest, maar er altijd weer 7 bij eet daarna’ of ‘Ik ben iemand zonder ruggengraat als het aankomt op afvallen’, ‘Ik ben geen volhouder’, ‘Ik ben iemand die niet van sporten houdt’. Allemaal gedachtes waarvoor je bewijzen denkt te hebben door je verleden en het gedrag dat je tot nu liet zien. Vaak zijn dit geen reële gedachtes. Want als je een streng dieet volgde is het logisch dat je afviel en ook logisch dat je dit niet volhield. Dat ligt niet aan jou, maar aan het dieet. En als je ooit hebt besloten je een slag in de rondte te trainen in de sportschool en hier vervolgens op afknapte is dat ook niet zo vreemd.

Jezelf dit vervolgens gaan verwijten of, erger nog, je identiteit hieraan ophangen, maakt dat je hier in de toekomst onbewust naar zal gaan handelen. Je start met de onbewuste aanname: ‘ Ik ben geen volhouder’, vervolgens eet je iets dat niet in lijn zit met je eetplan, hierin zie je weer bewijs voor je gedachte, hier voel je je vervolgens misschien gefrustreerd of teleurgesteld over en vanuit deze emotie ga je weer eten of doorbreek je je gezonde gedrag. De cirkel is zo rond en het is gemakkelijk hierin te blijven hangen.

 

Bij het creëren van een gezonde leefstijl is het van belang hoe jij jezelf ziet. Als jij besluit dat je een gezonder lichaam wilt en dus jezelf bijvoorbeeld hebt voorgenomen om iedere dag een half uur te gaan wandelen, ben je een wandelaar. En dan kunnen er dagen tussen zitten dat je geen zin hebt om dat half uur te gaan bewegen. Het regent, je bent verkouden, je bent te druk, je bent moet etc etc.. Juist dan is het van belang je schoenen aan te trekken en te gaan. Al loop je de straat uit en terug: je hebt je gewoonte in stand gehouden, zelfs op je meest slechte dag: Jij bent een wandelaar.

Of je neemt jezelf voor doordeweeks geen chips te eten: jij bent iemand die doordeweeks geen chips eet. Het zijn kleine handvatten waaraan je vasthoudt bij het creëren van een gezondere leefstijl. 

Je zoekt voor jezelf wat je het beste past. Welke nieuwe gezonde gewoontes, hoe klein ook, kun jij makkelijk inbouwen voor jezelf? Je creëert op deze manier een nieuwe versie van jezelf. Een gezondere, fittere, sterkere persoon. Zowel op fysiek niveau als op het niveau van je gedachtes, je mentale fitheid. Je hebt jezelf laten zien dat je het kunt. 

Op naar de volgende gewoonteverandering!?

 

 

08-11-2021

Heilige graal

Created with Sketch.

Een bekend fenomeen bij (meestal) vrouwen die lichaamsgewicht willen verliezen is het ‘dieethoppen’. Je probeerde in het verleden diverse diëten met wisselend succes, maar met één gemene deler: ze hebben je niet gebracht waar je wilde zijn op de lange termijn. In het slechtste geval ben je nu zelfs zwaarder dan je was voordat je überhaupt begon met diëten. En toch laat je je droom van een gezond, slanker lichaam niet los en dus zoek je door. Weer een nieuwe methode, is het dit dieetboek, zijn het deze weekmenu’s of is het deze dieetgoeroe die mij eindelijk brengt waar ik al zolang naar verlang? Is dít mijn heilige graal?

 

Deze diëten die van alles van je verwachten hebben nog een gemene deler: ze nemen de verantwoordelijkheid voor jouw gewichtsverlies even over. Ze geven je de mogelijkheid om er zelf niet meer over na te hoeven denken. Het enige dat je moet doen is de stappen uit het boek opvolgen, je strikt te houden aan de weekmenu’s en je overgeven aan het dieet, dan komt het goed. En in het begin gaat dit super! Je houdt het gemakkelijk vol, je hebt nieuwe energie, de kilo’s vliegen eraf en je broek zit losser!

Maar als het nieuwtje er na een paar weken van af is dan komt er uiteindelijk het moment waarop het je tegen gaat staan. Het begint ‘normaal’ te worden’, en vlogen de kilo’s er de eerste weken vanaf, je merkt nu dat de weegschaal al even stil staat. Je hebt een baaldag gehad en die koekjes die je al die weken zo braaf liet staan lijken harder te roepen dan ooit.. Waar doe je het eigenlijk nog voor? En er is toch al een paar kilo vanaf? Je vindt het eigenlijk wel prima zo.. En voor je het weet verval je in je oude gewoontes en komen de kilo’s er weer aan. Om na een aantal maanden een nieuwe methode te proberen.

 

Hoe waardevol is het als je ontdekt dat het meest duurzame resultaat behaald kan worden door juist zelf de leiding te nemen in jouw proces. De kunst is het zoeken naar een persoonlijke gezonde leefstijl. Neem jezelf eens als uitgangspunt, ga uit van wat bij jou past. Start je gezonde leefstijl met wat basisregels die makkelijk te hanteren zijn voor je. Implementeer ze, maak ze je eigen tot je niet beter meer weet.  Pak zelf die verantwoordelijkheid en zoek het niet buiten jezelf zoals je in het verleden misschien deed. Je wint hier twee keer; je valt gezond af en je versterkt je eigen sfeer van invloed: Jij bent jouw heilige graal! 

 

10-01-2022

Eten uit verveling

Created with Sketch.

Regelmatig wordt verveling genoemd als reden tot overeten. Verveling is een emotie: er is niets wat je raakt of waar je warm van wordt, je voelt je naar, weet niet wat je met jezelf aan moet.. De Dikke van Dale omschrijft het als een ‘onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd lang lijkt’. 

 

Eten kan dan voor aangename afleiding zorgen. Met name die etenswaren waarvan je ‘aan’ gaat. Zoete en vette etenswaren doen het vaak goed. Je smaakpapillen krijgen een prikkel en even vergeet je dat gevoel van verveling en leegte. Een lange, saaie autoreis wordt een stuk aangenamer door die zak met drop op de bijrijdersstoel!

 

Een handige tool die je kunt inzetten als je regelmatig eet uit verveling is het vinden van een eetritme. Als je gewend bent om steeds de snoepla open te trekken als je een moment van verveling beleeft, is het lastig hiervan af te komen. Probeer hier voor jezelf een ritme te vinden. Dit ritme is persoonlijk en moet bij je passen, je maakt een afspraak met jezelf. Als een gevoel van verveling je doorgaans in de avonduren overvalt, kun je met jezelf de afspraak maken om op die momenten bewust níet op zoek te gaan naar eten als afleiding, als prikkel. Leer het gevoel van leegte, van verveling te aanvaarden. Aanvaard dat het er is en dat je dus een bewuste keuze maakt om dit gevoel dit keer niet met eten te dempen. Misschien kun je voor jezelf op die momenten een andere vorm van afleiding vinden. 

 

Verveling heeft natuurlijk ook een voordeel: er is schijnbaar ruimte of tijd om je te verdiepen in jezelf; waar ga je van ‘aan’. Als je je vaak verveelt zou je hiermee aan de slag kunnen gaan. Waar zou ik meer over willen weten, wat boeit mij? Je eigen interesses ontdekken is een manier om eten uit verveling tegen te gaan, een manier om jezelf te helpen. Is die vaste avondwandeling die je doorgaans niet maakte misschien iets? Ontbreekt het je aan sociale contacten? Pak die hobby uit je jeugd weer eens op. Kortom; als je je vaak verveelt: ga op zoek naar die interesses zodat ze jou helpen om niet je toevlucht tot eten te zoeken.

 

Ten slotte is het kunnen accepteren van verveling belangrijk. Accepteer dat deze emotie er is en wees jezelf er bewust van. Zo leer je de momenten dat je eet uit verveling ook te herkennen en te erkennen dat hier jouw winst is te behalen. Verveling zal je namelijk nog vaker tegenkomen en is onderdeel van het leven, juist een reden om jezelf te leren kennen op deze momenten en je patroon van eten uit verveling aan te pakken.